Online Hayvan Çiftliği
Hayvan Alım Satım
Kurban Hakkında
Yararli Bilgiler

İnek Hakkında Kısa Bilgi


 Ergin dişi sığırlara verilen ad. Boğanın dişisi olarak da bilinir. Karnının altında iki arka bacağı arasında iri memeleri vardır. Otla beslenir. Midesi dört gözlüdür. Geviş getirir. Boynuzları dâimî olduğundan kırılınca yenisi çıkmaz. Bütün sığırlar gibi üst kesici dişleri bulunmadığından otu alt çene dişleriyle keser. Günde 70 kg kadar ot yer. Sütünden, etinden, deri ve gübresinden faydalanılır. Yük ve çekim hayvanı olarak da kullanıldığı yerler vardır. Evcil olarak insanın bulunduğu her yerde beslenir. Geceleri ahırlarda barındırılır. Otlak hayvanı olduklarından gündüzleri mer’alara salınır. Canlı süt fabrikasıdır. Dokuz aylık gebelikten sonra genellikle bir yavru doğurur. Doğumda ikiz nâdir görülür. Yavrusuna buzağı denir. 

 
Süt için beslenen en önemli ırklar şunlardır:
 
Friz: Anayurdu Hollanda olan siyah-beyaz benekli, uysal, iri hayvanlardır. 
 
Bol süt veren bir ırktır. Yılda 9000 litreden fazla süt verir. Sütün yağ oranı az olduğundan karton kutularda ambalajlanarak piyasaya sürülebilir. “Holstein” olarak Trakya bölgesinde beslenir.
 
 
Jersey: Anayurdu İngiltere’nin Jersey Adasıdır. 
 
 
Sütünün yağ oranı bol olduğundan tereyağı üretiminde kullanılır.
 
Guernsey: Anayurdu Fransa kıyısındaki Guernsey adasıdır. 
 
Farklı iklim şartlarına dayanıklı olduğundan Antarktika’da bile beslenebilir. Kaliteli yağlı süt verir.
 
 
Simental: İsviçre’nin süt ırkı ineğidir. Yılda 3000-4000 litre süt verir.
 
Dayanıklı bir soydur. Koşum hayvanı olarak da kullanılır.
 
Ayrshire: Anayurdu Güneybatı İskoçya’dır. 
 
Çok iyi besinlerle beslenmese de iyi süt verir. Ekonomiktir.
 
Montafon: Türkiye’de yaygın olarak yetiştirilen bir ırktır. Anayurdu Avustralya’dır. Yılda 3000-4000 litre süt verir.
 
Boz ırkı (Plevne ırkı), yerli kara ırkı, doğu kırmızı ırkı, güney kırmızı ırkı (Silifke ırkı) yurdumuzun çeşitli bölgelerinde yetiştirilen diğer süt ırklarıdır. Etlerinden de istifade edilir.
 
Bir inek günde yaklaşık 45 kilo ot yer ve 30 kilo gübre üretir. 
 
Bir inek 8 km. uzaklığa kadar ki kokuyu alabilir. 
 
Bir süt kovasını doldurmak için bir ineği 340 kere sağmanız gerekir. 
 
Bir inek hayatı boyunca yaklaşık 200,000 bardak süt verir. 
 
 
Bir ineğin 25-30 yıl ömrü vardır.
 
 
Sürüde herzaman bir inek vardır ki kimseye boyun eğmez. En iyi otlağa, en güzel gölgeye, en özel sağılma sırasına hep o sahip olur.
 
Lamborghini markası amblem olarak "boğa" kullanır. Şirket kurucusu Ferruccio Lamborghini boğa güreşi meraklısıydı ve Boğa burcuydu. 
 
Vincent Van Gogh bile inekleri severdi, ve onları "Les Vache" ve "The Cows" eserlerinde resmetti. 
 
Tuhaf ama gerçek
 
İnekler yaklaşan bir fırtınayı hissederlerse, otlanmayı reddederler ve yere çökerler. Bilim adamları bu davranış biçiminin, fırtına öncesi alçak basınçtan kaynaklandığını düşünüyorlar.
 
Bir Holstein ineği, yılda 30,870 kilo süt üreterek, dünyada en fazla süt üreten inek ünvanına sahip.
 
Eskiden İrlanda’da zenginlik para ya da toprak ile ölçülmezdi, herşeyin ölçüsü ineklerdi.
 
John Sievers Jr., 1897’de dev bir inek şeklinde hazırladığı av tuzağının patentini almak için başvurdu. Menteşeli inek kafası açılacak -böylece inek otlayabilecek- ve avcı da hayvanını yakalayabilecekti.
 
Hindistan’da yaşlı inekler için özel bakım evleri var.
 
 
Az süt veren inek sahibi az kazançlıdır. Çok süt veren inek sahibi çok kazançlıdır. Süt verimi çeşitli nedenlere bağlı olarak az veya çok olur. 
Hangi hayvan çok süt verir? En fazla süt ne zaman alınır? Bu soruların cevapları zor değil. Bu bölümde süt verimini etkileyen faktörleri anlatıyoruz. 
 
1. IRK 
 
Irk, bir inekten alınacak süt miktarını belirleyen en önemli faktörlerdendir. Bazı ırkların süt verimleri çok yüksektir. Örneğin bir Yerli Kara inekten en iyi şartlarda bile bir Holştayn ırkının seviyesinde süt alınamaz. 
Holştayn ineklerin ortalama yıllık süt verimi 4000 - 7000 kg arasındadır. 
Esmer ırkı da yüksek verimlidir. Ortalama yıllık süt verimi 4000 - 5000 kg arasındadır. 
 
Jersey ırkının süt verimi de oldukça çok yüksektir. Ortalama yıllık süt verimi 3000 - 4500 kg arasında değişir. 
 
Yerli Karaların süt verimleri düşüktür. Ortalama yıllık süt verimi 450 - 1200 kg' dır. 
 
 
 
En çok süt veren ırklar kültür ırklarıdır. Bizim yerli ırklarımızın süt verimleri çok düşüktür. 
Sütteki yağ oranı da ırk özelliğidir. 
 
 
Bir ineğin süt verimi arttıkça sütteki yağ oranı azalır. Süt verimi sıralamasında Holştayn - Esmer ırk - Jersey yazabiliriz. Sütteki yağ oranı bakımından bu sıra tersine düşer: Jersey - Esmer ırk - Holştayn. 
 
2. YAŞ 
 
Bir ineğin süt verdiği döneme “ Laktasyon " denir. Laktasyon sayılarının ilerlemesine paralel olarak, ineklerin süt verimlerinde artış olur. İlk laktasyonda düşük olan süt verimi her geçen yıl çoğalır. Bu durum erginlik yaşına kadar yani 6-8 yaşına kadar sürer. İnek 8-9 yaşına geldiğinde süt verimi azalmaya başlar. 
 
3. CANLI AĞIRLIĞI 
 
Aynı ırktaki ineklerden iri yapılı olanları daha fazla süt verirler. İri yapılı ırklar iyi kaliteli ve zengin çayırlara daha çok ihtiyaç duyarlar.Yeşil yem kaynakları daha zengin olan Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri için iri yapılı Holştayn ırkının daha uygun olduğu düşünülebilir. 
 
4. GEBELİK VE KIZGINLIK 
 
İnek gebe kaldıktan sonra hormonların etkisi ile süt veriminde derece derece bir azalma görülür. Genel olarak kızgınlık sırasında süt veriminde bir miktar azalma olur. Süt verimindeki bu azalma sütteki yağın artmasına neden olur. 
 
5. BUZAĞILAMA MEVSİMİ 
 
 
İlkbahar ve yaz aylarında buzağılayan ineklerin süt verimleri bu dönemde yeşil yemlerin fazla olması sebebiyle yüksek olur. Sonbahar ve kış aylarında ise bu durumun tam tersi söz konusudur. 
 
6. ÇEVRE SICAKLIĞI 
 
Sıcak havalarda hayvan fazla yem yiyemediğinden dolayı süt veriminde azalma olur. Çevre sıcaklığının 5 ila 20 0 C olduğu dönemde süt verimi etkilenmez. 25 0 C'nin üstündeki çevre sıcaklıklarında süt veriminde düşme olur. Çevre sıcaklığının artmasından en fazla Holştaynların etkilendiği, Montofonların yüksek çevre sıcaklığına oldukça dayanıklı oldukları, Jerseylerin bu iki ırk arasında oldukları tespit edilmiştir. 
 
7. BESLEME 
 
Süt ırkı ineklerden istenilen miktarda süt alınabilmesi için hayvanların yeterli ve dengeli bir biçimde beslenmesi gerekir. Hayvanın ırkı ne kadar iyi olursa olsun yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmez ise, süt verimi düşük olur. İnekler için su da çok önemlidir. Hayvanların istedikleri an su içebilecekleri şekilde önlerinde su bulunması sağlanmalı, suyun temiz olmasına ve çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. 
 
8. HASTALIKLAR 
 
Sindirim bozuklukları, meme hastalıkları gibi çeşitli hastalıklar süt verimini azaltır. 
 
9. KURUDA KALMA SÜRESİ 
 
Laktasyon dönemi sonunda ineğin sütünü sağmaktan vazgeçerek sütün kesilmesini sağlamaya ineğin kuruya çıkarılması denilir. Kuruya çıkma ile bir sonraki buzağılama arasında geçen süre de kuru dönemdir. Kuru dönem hayvan vücudunun dinlenmesi, memenin dinlenmesi, yavrunun daha iyi gelişmesi için gereklidir. 10 ay sağıldıktan sonra 2 ay kuruda bırakılan ineklerin süt verimi daha fazla olur.

 

İnek Hakkında Kısa Bilgi

  • Kurban Hakkında

    Kurban Hakkındaİslami Ölçülerde Kurban Kesimi İçin hadisler ayetler ve dini bilgiler
  • Videolar

    VideolarHayvanlar Aleminden Herkesimden Videolar
  • Foto Galeri

    Foto GaleriÇeşitli Sevimli Hayvanlar Kurt İnek Yılan Tavşan Papağan Güvercin Yırtıcı Sincap Kobra Boğa Aslan Kaplan Çita
  • İletişim

    İletişim İletişim sayfasını kullanarak bizimle irtibata geçebilirsiniz
  • Tüm Hakları Saklıdır.